Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • stan ion: cum sa deschide revista sa pot vedea uu...
   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...
   • Munteanu Danut: Buna ziua, Frumos situl dumneavoastra d...

  Verificarea amplificatoarelor

  Articol din cartea: Tanarul audioamatori

  Autor: George Racz

  1. Coperta carte Tanarul Audioamator
  2. Notiuni de electroacustica
  3. Unde sonore
  4. Frecventa sunetului
  5. Intensitatea sunetului
  6. Timbrul sunetului
  7. Decibelul
  8. Tehnica moderna a redarii sunetelor
  9. Ce este “inalta fidelitate”?
  10. Auditie monofonica si stereofonica
  11. Pseudostereofonia
  12. Tipuri de microfoane
  13. Constructia unui microfon cu carbuni
  14. Picupul
  15. Magnetofonul
  16. Celula fotoelectrica
  17. Preamplificatorul si amplificatorul
  18. Difuzorul
  19. Constructia preamplifacatoarelor de audiofrecventa
  20. Un preamplificator cu un tub
  21. Un preamplificator microfonic de inalta fidelitate cu doua tuburi
  22. Un preamplificator cu doua tubri
  23. Un preamplificator-egalizor cu patru tuburi
  24. Un transformator de impedanta electronic
  25. Un preamplificator de microfon cu un tranzistor
  26. Un preamplificator cu doua tranzistoare
  27. Un preamplificator cu trei tranzistori
  28. Preamplificator – corrector cu trei tranzistori
  29. Constructia amplificatoarelor de audiofrecventa
  30. Un amplificator simplu cu un tub
  31. Un amplificatory economic de 4 wati
  32. Un amplificator de 6 wati
  33. Un amplificator simplu de 8 wati
  34. Un amplificator simplu de 10 wati
  35. Un amplificator de inalta fidelitate de 10 wati
  36. Un amplificatory stereophonic cu doua tuburi
  37. Un amplificator auxiliar pentru reproducere stereofonica
  38. Un amplificator de 14 wati
  39. Un amplificator de 20 wati
  40. Un amplificator de 40 wati
  41. Un amplificator de 80 wati
  42. Montarea si cablarea amplificatoarelor
  43. Transformatorul de iesire - Generalitati
  44. Calculul transformatorului de iesire
  45. Verificarea si depanarea amplificatoarelor
  46. Verificarea amplificatoarelor
  47. Cauzele si remedial zgomotului de fond
  48. Microfonia
  49. Interferente radio
  50. Depanarea metodica
  51. Aparate de masura
  52. Ohmetru cu scara lineara
  53. Voltmetru electronic de audiofrecventa
  54. Wattmetru de audiofrecventa
  55. Generator simplu de audiofrecventa
  56. Un generator de audiofrecventa cu un tranzistor
  57. Imbunatatirea sonoritatii receptoarelor vechi
  58. Îmbunatatirea redarii frecventelor inalte
  59. Folosirea reactiei negative
  60. Expansiunea dimanmica
  61. Mixarea semnalelor
  62. Indicator stereophonic de nivel
  63. Stereofonia cu casti
  64. Studioul amatorului
  65. Amplasarea microfoanelor
  66. Amplasarea difuzoarelor pentru auditii sterefonice
  67. Cutia de rezonanta tip “Bas-Reflex”
  68. Montarea mufei standardizate
  69. Inregistrari magnetice suprapuse
  70. Inregistrarea vocii pe fond muzical

  Verificarea amplificatoarelor

  Construcţia odată terminată, urmează momentul… emoţionant, cînd aparatul va îi conectat pentru prima oară la priza de curent. Procedînd în felul acesta, se pot întîmpla trei lucruri: amplificatorul să funcţioneze, amplficatorul să nu funcţioneze şi în sfîrşit amplificatorul să nu funcţioneze şi totodată, după puţin timp, să observăm prezenţa unei… dîre subţiri de fum. Desigur că, în acest ultim caz, emoţia va fi cea mai mare.

  Din această cauză, este bine ca, după ce am efectuat ultima lipitură, să facem o verificare mecanică şi electrică minuţioasă.

  Verificarea mecanică este cea cu care începem şi ea constă într-un control atent al calităţii lipiturilor efectuate. Pentru aceasta ne vom înarma cu o pen-setă şi vom „trage” de fiecare piesă în parte. în cazul uriei lipituri defectuoase sau „reci”, piesa va ceda prin desfacerea lipiturii, care, în acest caz, urmează să fie refăcută cu atenţie. După ce am parcurs în acest fel întregul şasiu, confruntăm din nou cablajul cu schema electrică după care acesta a fost executat, pentru ca să ne convingem că nu am săvîrşit nici o greşeală şi, cu aceasta, putem considera verificarea mecanică ca încheiată.

  Verificarea electrică va avea loc în două faze cu amplificatorul nealimentat şi apoi cu amplificatorul alimentat din reţeaua de curent.

  Prima fază constă în controlul circuitelor, cu ajutorul unui ohmetru (ca cel descris la pagina 139).

  Practic, vom măsura valoarea fiecărei rezistenţe separat, apoi ne vom convinge că între două puncte separate printr-un condensator nu avem continuitate. De exemplu vom conecta ohmctrul între anoda unui tub şi grila tubului următor: ohmetrul trebuie să indice rezistenţă infinită (cu excepţia unor montaje speciale unde cuplajul dintre tuburi se face direct). Tot cu ajutorul ohmetrului se pot verifica înfăşurările transformatoarelor de reţea sau de ieşire, precum şi un eventual scurtcircuit între sîrma de bobinaj şi miezul de fier.

  In a doua tază a verificării electrice, amplificatorul se va conecta la priză şi va fi pornit. Pentru început nu vom introduce nici un tub în soclurile res-pective. Cu ajutorul unui voltmetru vom măsura tensiunea de filament în toate punctele, de asemenea vom măsura tensiunea alternativă la picioruşele soclului, corespunzătoare plăcilor redresoarei. Dacă totul este în regulă, introducem tuburile şi măsurăm tensiunea anodică la ieşirea din redresor, con- fruntînd valoarea citită cu cea indicată pe schema electrică. Aceste măsurători de tensiune se vor putea face cu un voltmetru obişnuit, avînd o rezistentă de 1000 ohmi/volt. Pentru a putea măsura cu o eroare cît mai mică tensiunile de anod şi ecran ale tuburilor amplificatoare de tensiune, vom avea nevoie de un instrument cu o rezistenţă internă mult mai mare, de 20.000 ohmi/volt. Intrucît un astfel de voltmetru nu se află în mod obişnuit la îndemîna amatorului, nu rămîne decît să măsurăm tensiunea de negativare (între catod şi grilă) — operaţie care se poate tace cu un voltmetru obişnuit. Valoarea tensiunii de negativare, obţinută prin diferenţa de potenţial care apare de-a lungul rezistenţei catodice, poate fi folosită pentru a determina (prin legea lui Ohm) curentul total — anodic şi de ecran — al tubului.

  După ce măsurătorile de mai sus au arătat că amplificatorul consumă normal, toate tuburile primind tensiunile corecte, urmează verificarea finală — si cea mai importantă — cu semnal. Pentru aceasta avem nevoie de uri generator de audiofrecvenţă şi de un voltmetru de curent alternativ capabil să dea indicaţii exacte în toată gama frecvenţelor sonore. Construcţia ambelor instrumente este descrisă în capitolul următor.

  Reglăm generatorul pe frecvenţa de 1000 Hz şi aplicăm, la intrarea amplificatorului sau preamplificator ului, un semnal avînd o amplitudine corespunzătoare cu sensibilitatea acestuia — de exemplu 1 volt. La bornele secundarului transformatorului de ieşire conectăm, în loc de difuzor, o rezistenţă avînd o valoare egală cu impedanţă pentru care a fost calculat transformatorul şi o putere corespunzătoare puterii de ieşire maxime. In paralel cu această rezistenţă legăm voltmetrul şi rotim apoi potenţiometrul de volum al amplificatorului pînă ce voltmetrul indică o valoare maximă. Puterea de ieşire este egală cu:

  ta - Verificarea amplificatoarelor - Ecuatia 1

  unde P este puterea în waţi, U este tensiunea citită în volţi şi R este valoarea rezistenţei de sarcină. Desigur că această măsurătoare nu ţine seama de dis-torsiunile nelineare (armonice) — cu alte cuvinte, este posibil ca puterea maximă să fie obţinută cu un coeficient de distorsiuni mult peste cel indicat. Dar pentru a măsura puterea „nedistorsionată”, ar mai fi necesare şi un osciloscop sau un distorsiometru, conectate în paralel cu sarcina. Intrucît astfel de instrumente nu fac în mod obişnuit parte din laboratorul amatorului ne vom limita la măsurătorile de mai sus.

  Sensibilitatea diferitelor intrări ale preamplificatorului sau amplificatorului, precum şi caracteristica de frecvenţă nu pot fi măsurate de amatori, întrucît pentru aceasta ar fi necesar un milivoltmetru electronic care să poată măsura cu precizie amplitudinea semnalului aplicat la intrare. Un astfel de milivoltmetru — chiar dacă nu este greu de construit — trebuie etalonat prin comparaţie, cu alte cuvinte amatorul ar trebui să aibă acces la un aparat industrial adecvat. Vom renunţa deci la astfel de măsurători şi ne vom limita la aprecierea subiectivă a calităţii, folosind un instrument pe care-1 posedă fiecare şi care se numeşte… ureche.

  Vom avea o deosebită grijă ca în timpul funcţionării amplificatorului de putere să nu-1 lăsăm pe acesta fără sarcină, căci în acest caz în primarul transformatorului de ieşire iau naştere supratensiuni foarte mari, care vor duce în majoritatea cazurilor la străpungerea izolaţiei şi chiar la distrugerea tuburilor finale.

      Editor: Admin | Afisat in: Audio, Carti, Electronica, Teorie | Raspunsuri (0) | November 2015

  Scrie un raspuns sau pune o intrebare

  Poti folosii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>