Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Ungureanu Mirel: Salutare Cum pot descarca revistele ?...
   • stan ion: cum sa deschide revista sa pot vedea uu...
   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...

  Revista RET Nr. 2 – Info-Sat

  Revista publicata in anul 1990, Timisoara – RET

  Autor Mircea Tomoroga

  1. Toate revistele RET
  2. Revista RET nr. 2 - Cuprins
  3. De ce ne pleaca inventatorii
  4. Dispozitive si circuite electronice - Proiecte
  5. Turometru numeric
  6. Principalele standarde grafice pentru PC-uri
  7. Aprindere electronica
  8. Cuvant de inceput
  9. Virusurile calculatoarelor
  10. Info Sat
  11. Amplificator de putere (Power amplifier P.A.)
  12. Dinamica sau zgomot si distorsiuni
  13. uhard
  14. Radio TV - miniantena colectiva
  15. Protectie la supratensiune
  16. Amplificator de banda larga
  17. Foi de catalog
  18. Inapoi la Revista RET nr. 1
  19. In continuare la Revista RET nr. 3

  Revista RET Nr. 2 – Info-Sat

  Începind cu acest numar al revistei va prezentam constructia unei instalatii complete de receptie a programelor TV si radio transmise prin satelit realizata de autori. Speram sa va oferim si numeroase sfaturi izvurite din experienta pe care am cistigat-o in activitatea practica, astfel incit sa va puteti realiza si regla o astfel de instalatie, fara a avea nevoie de aparate sofisticate cum ar fit generator de semnal vobulat, frecventmetru de înalta frecventa, etc.

  Tot in rubrica noastra ne vom referi si la probleme legate de calitatea receptiei, constructia si pozitionarea antenelor, satelitii ce pot fi receptionati la noi, programele acestora, tehnici de decodare, etc.

  In fig.l este data schema bloc a unei instalatii de receptie, exceptind antena si down-convertor-ul. Se disting urmatoarele etaje:
  – amplificatorul de intrare, realizat cu tranzistoare de zgomot redus si frecventa de taiere inalta (de ex. BFG65). Acest etaj are un cistig de 10 – 12 dB in banda 950 – 1750 MHz.
  – oscilatorul variabil (OSC 1), cu frecventa in domeniul 1400-2200 MHz, care ataca primul mixer (MIX 1), la iesirea lui rezultind un semnal cu frecventa fixa de 450 MHz.
  – amplificatorul primei frecvente intermediare (FI l), realizat cu trei etaje, ce asigura pe linga o amplificare de aproximativ 20 dB si o stabilitate a acestora, atunci cind semnalul de la intrare variaza in limite largi, datorita unei bucle RAA.
  – al doilea oscilator (OSC 2), care furnizeaza un semnal cu frecventa de 520 MHz ce se aplica celui de-al doilea mixer (MIX 2). La iesirea acestuia rezulta un semnal cu frecventa de 70 MHz.
  – demodulatorul MF extrage informatia utila (video si audio) cuprinsa intr-o banda de frecvente relativ larga (de aproximativ; 0,5 MHz (Fig. 2).

  Revista RET Nr. 2 - Info-Sat 1

  Receptorul prezentat mai contine facilitatile:
  – controlul automat al frecventei;
  – indicator al intensitatii semnalului receptionat (S metru).

  Spectrul semnalului de la iesirea demodulatorului este dat in Fig.2. Banda video are o latime de apriximativ 4MHz, restul fiind ocupat de maxim 7 subpurtatoare audio cu diverse utilizari, cum ar fi:
  – sunetul insotitor imagini (mono-stereo), origina;
  – sunetul insotitor imaginii (mono-stereo) in alata limba;
  – suport al unor programe de radio (mono-stereo).

  Incepand cu prezentarea unei scheme simple si eficiente pentru calea finala de imagin si sunet. Acest circuit utilizeaza un demomdulator MF de timpul celor utilizate in televizoarele de fabricatie indigena alb-negru sau color, la care se largeste banda de lucru, deoarece majortatea programelor au frecventa purtatoare a sunetului in banda 6-6.5 MHz, respectiv 6,12; 6,30; 6,50; 6,65 MHz. In schema data modulul de sunet se prinde direct pe cablaj (fig. 3), dar se poate utiliza direct, televizorul printr-o conectare adecvata.

  Revista RET Nr. 2 - Info-Sat 2

  Pentru aceste detalii, care depind te tipul de TV utilizat, autorii va stau la dispozitie. Schema data in figura 3 este compusa din parti distincte:

  Revista RET Nr. 2 - Info-Sat 3

  1) Calea de prelucrare a semnalului video: se compune dintr-un filtru trece jos, realizat cu circuitul oscilant din baza lui T2, cu rolul de a evita patrunderea in spectrul semnalului video a subpurtatoarelor de sunet; etajele repetoare, realizate cu T2 si T3, ce furnizeaza ca semnalu video pozitiv sau negativ comutabil prin K1 de pa panoul frontal; circuitul de sezaccentuare plasat intre emitorul lui T4 si baza lui T5 (dezaccentuare conform normei CCIR 405-1 data in fig.4); etajul de amplificare format cu T5 si T6 care aduce semnalul la nivelul standard de 1Vvv; circuitul pentru refacerea componentei medii a semnalului video, realizat cu D1, R15, C19 si D2 precum si cu repetorul format din T7 la iesirea caruia se obtine semnalul video complex color standard, ce poate fi aplicat direct la borna de intrare video din televizor.

  In cazul cand televizorul nu poseda o astfel de borna, se va proceda la monitorizarea lui. Informatii legate de aceste modificari precum si scheme de modulatoare ce permit utilizarea bronei de antena a televizorului vom da in unul din numerel viitoare ale revistei.

  Revista RET Nr. 2 - Info-Sat 4

  2) Calea de prelucrare a sunetului se compune din: un etaj repetor, realizat cu T1, pentru adaptarea impedantei necesare filtrului trece sus, format cu L1, L2, C2, C3 si C4, la impedanta de intrare scazuta, precum si modulul de sune la care am facut deja referiri.

  Bobinele L1 – L4 necesita carcase de tipul celor folosite in televizoare, la fel cu cele de pe placa de sunet (bobinele de receptor sunet). Pentru realizarea inductantei de 8,2 uH se ca utiliza un mizer de tipul celor descrise pe care se vor bobina 8 spire de 0,2 CuEm, una langa alta.

  Reglajul bobinelor este usor de facut si se realizeaza cu montajul conectat la televizor. In figura 5 si figura 6 dam o varianta de cablaj pentru schema prezentata, cu mentinuea ca, nefiind restrictii majore privitoare la spatii sau componente, acesta poate fi proiectat si realizat de orice amator.

  Revista RET Nr. 2 - Info-Sat 56

      Editor: Admin | Afisat in: RET, Reviste | Raspunsuri (0) | June 2013

  Scrie un raspuns sau pune o intrebare

  Poti folosii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>