Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Ungureanu Mirel: Salutare Cum pot descarca revistele ?...
   • stan ion: cum sa deschide revista sa pot vedea uu...
   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...

  Revista RET Nr. 2 – Virusurile calculatoarelor

  Revista publicata in anul 1990, Timisoara – RET

  Autor Mircea Tomoroga

  1. Toate revistele RET
  2. Revista RET nr. 2 - Cuprins
  3. De ce ne pleaca inventatorii
  4. Dispozitive si circuite electronice - Proiecte
  5. Turometru numeric
  6. Principalele standarde grafice pentru PC-uri
  7. Aprindere electronica
  8. Cuvant de inceput
  9. Virusurile calculatoarelor
  10. Info Sat
  11. Amplificator de putere (Power amplifier P.A.)
  12. Dinamica sau zgomot si distorsiuni
  13. uhard
  14. Radio TV - miniantena colectiva
  15. Protectie la supratensiune
  16. Amplificator de banda larga
  17. Foi de catalog
  18. Inapoi la Revista RET nr. 1
  19. In continuare la Revista RET nr. 3

  Revista RET Nr. 2 – Virusurile calculatoarelor

  Problema virusurilor informatice creste rapid in importanta si urgenta ca urmare a progresului intrezarit in informatica romaneasca. Cum accesul la surse documentate a fost restrans, reluam in acest numar articolul general de prezentare publicat initial in revistele “inf” nr. 1/89 si “Tehnic 2000” nr. 5/mai 1989.

  Rugam cititorii sa trimita pe adresa revistei opiniile in legatura cu urmatoarele probleme:

  -oportunitatea unei discutii publice avand in vedere opiniile exprimate in ultimul aliniat al articolului propriuzis;
  – interesul manifestat in domeniul amintit, caz in care va urma (la cerere) o serie de articole ample asupra aceast tema.

  Cei care dispun de materiale in acest domeniu (articole, programe antivirus, programe infestate, etc) sint rugati sa se adreseze direct autorului.

  Introducere

  Ati auzi pana acum despre un calculator bolnav? Recent s-a relatat raspandirea unei epidemii provocate de un virus originar din Pakistan. Publicatii cum ar fi PC World sau Wall Street journal insereaza articole despre virusi electronici, vaccinuri si alte masuri de protecite. Se pare ca aici se ascunde o promla suficient de serioasa pentru a atrage atentia specialistilor in calculatoare.

  Definitie si clasificare

  Un program virus sau un virus al calculatoarelor (numit in continuare pe scurt virus) este o portiune de code care, introdusa intr-un program executabil, il infecteaza. lansat in lucru, codul respectiv indetifica programul respectiv identifica programe neinfectate la care ataseaza o copie a sa. S-a demosntract ca, intr-un calculator care lucreaza normal, un virus se poate propaga in intervale de ordinul orelor. O data generalizat, progamul isi va activa ulterior operatiunea distructiva, conform modului specifif in care a fost conceput.

  Peter J. Denning, director la Research Institute for Advanced Computer Science, face o clasificare a virusurilor in urmatoarele patru categorii:
  1. Viermele, care invadeaza o statie de lucru si o scoate (partial sau total) din functiune.
  2. Calul troian este un program aparent util, dar care contine o secventa de cod ascunsa cu funcii distructive. Secventa asteapta in general indeplinirea unor conditii prestabilite (spre exempul data de 1 aprilie sau vineri in 13 ale lunii) cand se va activa singura.
  3. Bacteria, fara a se lasa mai prejos decat omologul ei biologic, se multiplica in avalansa. Ea lanseaza in executie nenumarate copii ale sale si duce in final la ocuparea completa a capacitiatii de prelucrare sau memorare a calculatoruli gazda.
  4. Virusul propriu-zis produce in secret copii ale sale in codul masina al altor programe. Prin copiere fisierelor infectate pe alte sisteme se produce raspandirea lor, iar in cazul caluclatoarelorcuplate in retea se genereaza adevarate epidemii.

  Exemple sugestive

  La prima vedere, atacurile provocata de virusi si antidoturile lor par o sfidare intelectuala, insa, similar cu bolile umane, ele sint distructive si costisitoara. In acest sens vor fi prezentate citeva exemple.

  Un mesaj aparent inocent a foet trimis din R.F.G. si s-a propagat prin reteaua DITNET a cacluatoarelor I.B.M. dub S.U.A. Programul afisa un pom de Craciun, iar copii au fost trimise tuturor celor prezenti pe listele de ranzactii comerciale ale calculatoarelor gazda! In scurt timp intreaga retea s-a blocat si a trebuit sa fie inchisa pana la eliminarea din sisteme a tutuor exemplarelor.

  Lucrand pe calculator, un student atent, a boservat ca anumite programe de biblioteca devin mai mari fare nici un motiv aparaten. A gasit segmentul de cod vinovat care, in zilele de vineri ce cadeau in data de 13 al lunii, micsora viteaza de lucru a calculatoarului cu circa 80%. Codul urma sa distruga toate fisierele vineri, 13 mai 1988. Prin detectarea si stergerea tuturor copiilor virusului, s-a reusit inlaturarea pericolului.

  Virusul pakistanez a afectat peste 100.000 discuri de calculator.

  Masuri preventive

  In fata valului mereu crescand de criminalitatea informatica, autoritatile din S.U.A. au luat masuri severe. Pedepsele pot ajunge la amnezi de 25.000 $ si pana la 5 ani de inchisoare. Vinovatii sint insa greu de gasit, si multe victime nu solicita sprijinul legii. Motivul? Publicitatea nedorita pentru firma pe care o aduce un asfel de caz. Ca urmare, utilizatorii au trecut la contramasuri, cum ar fi vaccinuri, anticorpi, imunizari. Desi relati ieftine (cateva sute de dolari) ele nu dau insa o garantie deplina. Sanse mai mari le au cele care ridica si o bariera hard impotriva invadatorilor. Intr-o infruntare in care virusul alege momentul, locul si metoda atacului, sarcina sistemului defensiv este foarte dificila.

  Desi autorii de programe au pareri impartite cu privire la actiunile virusurilor, amjoritatea au luat masuri pentru evitarea unei infiltrari nedorite in sistemele unei infiltrari nedorite in sistemele realizate de ei. Verificari ale consistentei datelor si a codului masina fac parte dintre facilitatile incluse in sistemele dezvoltate recente. Se recomanda ca majoritatea programelor sa contina un astfel de segment, facind mult mai grea rasindire unor virusi.

  Exista liste care cuprind programele de tip cal troian cunoscute si care furnizeaza si sdiferite mijloace in lupta impotriva virusilor. O astfel de lista este “Dirty Dozen”, actualizata in permanenta de Eric Newhouse, si care este disponibila in diverse retele de calculatoare.

  Intr-un fel, problema este similara patologiei umane. Virusurile, prin eforturile autorilor, pot fi modificate sa evite maruile existente. Cea mai buna aparare ramine igiena – exact ca si la oameni. Reguli ar fi:
  – nu folositi niciodata un program copiat sau imprumutat, daca nu sinteti absolut siguri ca nu este infectat;
  – nu lasati utilizatori necunoscuti sa-si ruleze programe pe calculatorul dvs;
  – atentie marita in toate cazurile de comportare “ciudata” a sistemului de calcul!

  Concluzii (?)

  Pe masura ce calculatorul patrunde in cele mai multe domenii de activitiate, tot mai mult oameni invata sa programeze. Unii pot sa fie rauvoitori, iar latii de-a dreptul criminali. In consecinta, o serie de autori doresc sa asunda problema virusilor.

  Ei consideraca tacerea va limita raspindirea lor. Din fericire, nu toti sint de aceasi parere. Ca si in cazul bolilor, un public prevenit are mai multe sanse in lupta contra raului. Discutii despre prevenirea, identificare si cooperare in conceperea remediilor pot fi de un real folos in aceasta lupta.

  Bibliografie

  1. Levy. G.B., Computer Pathology, in international Laboratory, nov. 1988.
  2. A cure for the common virus, in Computer Buyer’s Guide and Handbook, m/j 1988.
  3. Getts, J., Shareware comes of age, in PC World, aug. 1988
  4. Campbell, G. Antivirus Vaccine, in PC Worl aug, 1988.

      Editor: Admin | Afisat in: RET, Reviste | Raspunsuri (0) | September 2012

  Scrie un raspuns sau pune o intrebare

  Poti folosii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>