Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Ungureanu Mirel: Salutare Cum pot descarca revistele ?...
   • stan ion: cum sa deschide revista sa pot vedea uu...
   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...

  Revista RET Nr. 2 – Dispozitive si circuite electronice – Proiecte

  Revista publicata in anul 1990, Timisoara – RET

  conf.dr.ing. Mircea CIUGUDEAN


  1. Toate revistele RET
  2. Revista RET nr. 2 - Cuprins
  3. De ce ne pleaca inventatorii
  4. Dispozitive si circuite electronice - Proiecte
  5. Turometru numeric
  6. Principalele standarde grafice pentru PC-uri
  7. Aprindere electronica
  8. Cuvant de inceput
  9. Virusurile calculatoarelor
  10. Info Sat
  11. Amplificator de putere (Power amplifier P.A.)
  12. Dinamica sau zgomot si distorsiuni
  13. uhard
  14. Radio TV - miniantena colectiva
  15. Protectie la supratensiune
  16. Amplificator de banda larga
  17. Foi de catalog
  18. Inapoi la Revista RET nr. 1
  19. In continuare la Revista RET nr. 3

  Revista RET Nr. 2 – Dispozitive si circuite electronice – Proiecte

  Sintem pusi frecvent in fata unor robleme de dimensionare a circuitelor electronice ca: surse de tensiune stabilizata, oscilatoare, amplificaoare de putere, etc. Se dispune in prezent de citeva carti de dimensionare (una dintre acestea, cu titlul „Electronica aplicata cu CI analogice” este in curs de aparitie la editura Facla) si sint puse la punct proceduri de calcul, care se pot transpune usor in programe pe calculatoare electronice.

  Totusi, la aceste calcule, sint necesare o serie de date de catalog le producatorilor de componente discrete si integrate. Dispunem de cataloagele cele mai recente: 1: CI liniare, al IPRS, 1988; 2: Tranzistoare cu siliciu, al IPRS, 1989; 3: CI liniare, al CCS1I-CE ,1987; 4: CI liniare, al IPRS, 1931. Precum si de unele editii mai vechi ale acestora. Printre datele de catalog intilnim si o serie de contradictii si neclaritati la care ne referim in continuare.

  Astfel, daca pina la aparitia catalogului (3) stiam, conform editiei din 1981, (4), ca stabilizatorul integrat beta A 723 are tensiunea maxima de intrare de 40 V, iar beta A 723 C-30 V, din (3) aflam ca lucrurile stau invars… Va trebui sa intrebam producatorul care este realitatea. Comparind intre ele stabilizatoarele integrate echivalentae beta A 723 (al IPRS) si ROB 723 (al CCSIT-CE), in capsula TO-116, din punct de vedere al puterii maxime disipate (la temperatura mediului de 25C) constatam ca integratul, cu aceeasi constructie, rezista la 500 mW, respectiv la 620 mW. In catalogul (1) temperatura maxima a jonctiunilor este 125C, in timp ce in (3) aceasta temperatura este omisa ori sugerata printr-un grafic legat de functionarea integratului – 150C.

  In legatura cu CI.amplificator audio TCA 150 din cataloagele (4) si (1) este omisa diagrama care stabileste valoarea condensatorului de corectie si sintem fortati sa o asimilam cu aceea data pentru celalalt amplificator audio integrat, TBA 790. Catalogul ar putea macar sugera acest 1ucru.

  La amplificatorul operational ROB 101, in (3) nu este data viteza maxima de crestere a tensiunii de iesire. Aceasta s-ar putea deduce, din graficele prezentate (raspunsurile la semnal treapta) dar nici pentru acestea nu este indicata valoarea rezistentei de sarcina totala conectata la iesirea amplificatorului. Se stie ca viteza de crestere (slew-rate) a amplificatoarelor operationale depinde de valoarea sarcinii, dar legatura dintre acestea lipseste din toate cataloagele citate mai sus. Practic, se cunoaste viteza numai pentru o singura valoare a sarcinii (de exemplu, 10 kOhmi pentru ROB 709, 2 kOhmi pentru beta A 741, etc.). Se stie, din experienta doar, ca viteza scade de cca. 2 ori daca sarcina totala se micsoreaza de 5 ori.

  Pentru beta A 726, care include tranzistoare termostatate, ar fi deosebit de utile citeva grafice care sa insoteasca datele de catalog:

  -caracteristica de transfer tipica a tranzistoarelor termostatate, Ic=f(Ube)

  -caracteristicile tipice beta=f(Ic), h21e=f(Ic)

  In (3), pentru amplificatorul ROB 74, care nu este un amplificator obisnuit, nu este data solutia de echilibrare ori o schema de utilizare.

  In (1), pentru CI BE 555, nu sint date valorile limita ale tensiunii de control externe, care intervin in utilizarea circuitului.

  Tinind cont de tipurile noi de elemente de reglare serie cu tranzistoare pentru stabilizatoare de tensiune si curent, care asigura reducerea puterii disipate pe stabilizatoarele integrate de comanda si implicit, extinderea domeniului curentului de sarcina, se impune ca la IC ROB 1468 sa se scoata separat, la cite un pin liber, bazele tranzistoarelor de protectie, ce servesc la limitarea de curent.

  Pentru toate componentele semiconductoare ce pot fi montate pe radiator ar fi utila cunoasterea rezistentei termice de contact capsula-radiator in conditii obisnuite si in cazul utilizarii vaselinei siliconice. In lipsa acesteia ne-arn multumi cu valoarea ariei de contact cu radiatorul, intrucit exista o relatie empirica pentru aprecierea rezistentei termice respective.

  In cazul tranzistoarelor de putere medie si mare (2) este necesar sa fie date, fara exceptie, diagramele beta min=f(Ic) pentru ca la dimensionarea unor circuite din aparatele de serie mare sa se poata tine cont de cazul cel mai defavorabil.

  Cunoscind noile scheme de stabilizatoare de tensiune cu IC 723 si tranzistoare externe pnp, trebuie sa cerem intreprinderii IPRS Bucuresti-Baneasa sa puna in fabricatie de seria un tranzistor pnp similar tipului 2N5490.

  conf.dr.ing. Mircea CIUGUDEAN

      Editor: Admin | Afisat in: RET, Reviste | Raspunsuri (0) | June 2012

  Scrie un raspuns sau pune o intrebare

  Poti folosii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>