Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Ungureanu Mirel: Salutare Cum pot descarca revistele ?...
   • stan ion: cum sa deschide revista sa pot vedea uu...
   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...

  Revista RET Nr. 1 – uhard

  Articol publicata in anul 1990, la 14 Ianuarie, in revista RET nr. 1, Timisoara – RET
  Autori: Dumitru Panescu, Sergiu Goma

  1. Toate revistele RET
  2. Revista RET nr. 1 - Cuprins
  3. Ganduri de inceput
  4. Un bradut electronic [schema]
  5. HIFFY
  6. Cereri ale tuturor electronistilor casnici
  7. uHARD
  8. Foi de catalog
  9. Computers si soft
  10. Revista RET nr. 2

  Revista RET nr. 1 – uhard

  Circuite logice de baza in domeniul calculatoarelor

  Calculator este constituit din subansambluri funcţionale de genul: microprocesor, memorii, interfete, periferice…Scopul acestui curs de a-i determina pe viitorii ingineri hardisti sa nu considere calculatorul o suma directa de subansambluri legate doar prin conexiuni fizice, de asemenea sa nu fie dependenţi de structurile integrate disponibile pe piata. Ei trebuie priveasca calculatorul drept un tot unitar, constituit din structuri rezultate prin combinarea a doua elemente de baza, pe care le vom prezenta.

  De asemenea, vom incerca gradat sa sugeram un posibil mod de obţinere a tuturor acestor subansambluri – mergind pina la microprocesor – folosind doar aceste elemente de baza, structurate in scheme din ce in ce mai complexe. Consideram ca acesta este un prim pas in direcţia instruirii celor interesati sa realizeze circuite funcţionale complexe, adaptate stilului si scopului lor si, de ce nu. de a-si concepe singuri scheme care st pot integra tehnologic. Urmărim astfel sa aratam cum se pot exploata la maxim posibilităţile de configurare.

  Pornim in acest prim număr prin definirea noţiunilor cu care vom opera in continuare: inversorul si poarta logica “AND”. Următorul pas este construirea celorlalte porţi logice pe baza acestor doua noţiuni.

  Simbolic inversorul se poate reprezenta prin intermediul unui tranzistor si al unei rezistente. In baza tranzistorului se aplica semnalul A, iar in colector se obţine semnalul complementar “K (fig.l).

  Cea mai simpla poarta logica este poarta de tip “SI”, care se poate reprezenta prin intermediul a doua diode si o rezistenta. Atunci cind la catodul uneia din cele doua diode st aplica nivel zero logic (“O”), dioda respectiva se deschide – urmare a faptului ca potentialul din anod este superior celui din catod finind in anod un potential UO+delta U, care reprezintă de asemenea un nivel “0”, in condiţiile in care delta U

  Urmatoare le figuri reprezintă celelalte porţi logice simple si modul in care aceste porţi se obtine utilizand inversorul si poarta logica “SI”.

      Editor: Admin | Afisat in: RET, Reviste | Raspunsuri (0) | May 2012

  Scrie un raspuns sau pune o intrebare

  Poti folosii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>