Numar total de pagini: 729

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Admin: Am raspuns pe e-mail....
   • Liviu Popa: Buna, Am avut o publicatie in Tehnium p...
   • Admin: Speram sa va ajute....
   • Admin: Buna Ion, scopul intial al website-ului ...
   • Ion: Buna ziua, Am o mare rugăminte legat ...
   • Costica Neculau: Multumesc! O carte foarte buna ca incepa...
   • Admin: tocmai am verificat si functioneaza...
   • Morariu Calin: Fisierul revista_ret_no.14_-_publicata_...
   • Munteanu Danut: Buna ziua, Frumos situl dumneavoastra d...
   • kobold: Buna ziua. Cum pot vizualiza revistele...

  Robo Challenge

  În perioada 2-4 Noiembrie, 2018, are loc concursul de robotică RoboChallenge România.

  Având deja o tradiție, fiind la a 11-a ediție, competiția este organizată de echipa ETTI ROBOCHALLENGE, în colaborare cu Liga Studenților Electroniști, din Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din Universitatea “Politehnica” București.
  Concursul încurajează participarea studenților pasionați de partea practică a proiectelor tehnice, în special în ceea ce privește electronica, programarea si mecanica.

  Probele de concurs se vor desfășura în zilele de Sâmbătă (3 Noiembrie) și Duminică (4 Noiembrie). Ele cuprind următoarele:
  ->Mega-Sumo, Mini-Sumo, Micro-Sumo; Mini-Sumo-kids;
  ->Line follower, Line follower-enhanced, Line follower-kids;
  ->Labirint, Fotbal, Air Race, FreeStyle Showcase;
  ->Humanoid Robot, Humanoid Sumo.

  Roboții participanți sunt construiți de echipe pe baza unui regulament, folosind componente și dispozitive disponibile în comerț. Inventivitatea și strategia concurenților sunt elemente cheie pentru victorie.

  Video ediția 2017: Robochallenge – 10th Aniversary

  Locația concursului este Corp A, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Politehnica București (Bd. Iuliu Maniu 1-3, Sector 6, București). Accesul este gratuit și deschis tuturor persoanelor interesate.

  Pentru cei interesati de mai multe detalii verificati pagina oficiala a evenimentului.

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | October 2018

  Gumstix

  Gumstix, Inc este un lider mondial în dezvoltarea de produse avansate de calculator-pe-modul. Cu sediul în San Jose, California, Statele Unite ale Americii, desene Gumstix, produce și distribuie produse open-source bazat pe Texas Instruments și aplicații Marvell procesoare, care sunt cunoscute pentru dimensiunile lor mici, gamă largă de funcții și cerințele de putere mai mici. Clienții tehnologie la nivel mondial Gumstix pârghie atât în ​​dezvoltarea lor de produse, precum și în producția de produse comerciale și industriale.

  Citeste tot articolul »

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | February 2014

  Certificarea echipamentelor electronice (CE, UL, TUV, C-Tick, etc)

  Scopul acestul articol este sa va ofere informatie in plus ca sa va ajute sa treceti certifcare cu succes.

  Ce inseamana certificarea unui produs?

  In termeni simpli dupa cum se stie pentru ca un produs sa fie comercializat trebuie sa corespunda anumitor standarde internationationale (CE, UL, TUV, C-Tick, etc). Si anume, echipamentul trebuie testat si trebuie sa treaca cu success testele cum ca nu interfereaza cu alte echipamente si de asemenea cum ca este imun la inteferentele provocate de tot ce este in jurul echipamentului. Numai dupa ce echipamentul este certificate poate fi pus pe piata si comercializat.

  Citeste tot articolul »

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Tutoriale | Raspunsuri (0) | December 2013

  Standardele IPC

  ipc_drm_web

  Tehnium.org este CIT (Instructor) IPC din 2007
  Personal (Admin) am titlul de instructor in IPC A-610-E din 2007. Am certificat companii mari, grupe de pana la 10 participanti si specialisti separat, am arbitrat in 5 situatii dispute de calitate, in alte cuvinte acest articol nu este doar un articol aiurea si chiar stiu despre ce vorbesc.

   

  Ce sunt standardele IPC?

  Standardele IPC sun folosite in industria produse electronice in general pentru inspectia  pieselor electronice, asamblelor electronice, lipiturilor, a circuitelor imprimate si cablurilor. Bineinteles ca nu se rezuma doar la ce am spus mai intainte, dar in general standardele IPC sunt focusate pe calitate.

  Dupa cum spune numele standardelor IPC este de fapt o organizatie internationala care se ocupa cu aceste standare. Organizatia IPC este destul de mare si conform cu ultimele numere are peste 4000 membrii certificati si gradele oferite de organizatie sunt: master instructor, instructor certificat si specialist.

  In general standardele sunt prezentate intr-un volum destul de consistent si care contin o gramada de imagini care descriu situatiile de calitate. Standardele in general se pot folosii separat dar si impreuna, in functie de obiectul care este inspectat.

  De exemplu pentru un cablaj electronic cu piese se poate folosi IPC-A-610E in cazul in care se inspecteaza componentele electronice si lipiturile si in acelasi timp se poate folosi IPC-A-600H. Eventual daca la cablaj s-a lucrat sau s-a modificat atunci IPC-7711/21B se aplica.

   

  Care sunt cele mai folosite standard si la ce sunt bune?

  1. IPC-A-610E “Acceptability of Electronic Assemblies” in traducere “Acceptabilitatea Ansamblurilor Electronice”: acest standard este o colectie de reprezentari vizuale de cerinte de calitate acceptabila pentru ansamblurile electronice.

  IPC-A-610E-Romanian

   

  2. IPC/J-STD-001E “Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies” sau “Cerinte pentru Ansamblurile Electrice si Electronice Lipite”: acest standard descrie practicile si cerintele pentru fabricarea ansamblurilor electrice si electronice lipite.

  J-STD-001E

   

  3. IPC-A-600H “Acceptability of Printed Boards” sau “Acceptabilitatea placi imprimate”: este realizat pentru a ajuta producatorii de placi cu circuite imprimate si aplicatii electronice la realizarea unei productii de înalta calitate, la cresterea productivitatii si scaderea costurilor prin asigurarea ca personalul din liniile de productie placi cu circuite imprimate si asamblare aplicatii electronice va aplica în mod corect criteriile de acceptabilitate pentru circuitele neechipate cu componente electronice.

  IPC-A-600H

   

  4. IPC-7711/21B “Rework, Modification and Repair of Electronic Assemblies” sau “Refacerea, Modificarea si Reparatia Ansamblurilor Electronice”: prezinta tehnici recunoscute si aprobate de experienta industriala pentru înlocuiri de componente montate pe suprafata sau în gauri, proceduri de reparatii landuri/paduri si trasee de cupru defecte si de substrat izolator ale placilor cu circuite imprimate.

  IPC-7711B-7721B-Romanian-cuprins

   

  5. IPC/WHMA-A-620A “Requirements and Acceptance for Cable and Wire Harness Assemblies” sau “Cerinte si acceptare pentru ansambluri de cabluri si sârma”: descrie criteriile de acceptabilitate pentru interconexiuni sertizate, asigurate mecanic si lipite impreuna cu cele asociate celor de acceptabilitate pentru legaturile/asigurarea cablurilor asociate.

  IPC-WHMA-A-620A

   

  Cum poti sa obti certificarea in aceste standarde?

  Este relative simplu: gasesti un master instructor sau un instructor certificate, treci prin curs, cumperi materialele si dai examenul si gata cateva zile mai tarziu esti certificat. In general daca nu ai certificare este recomandat sa participi la prezentarea standardului prin cursul de scurta durata (cateva zile) si apoi dai examenul imediat. Daca ai deja certificare atunci esti familiar cu standardul si ai cateva obtiuni:

  – Daca standardul are o noua revizie atunci poti sa faci iar cursul de scurta durata

  – sau poti sa inveti singur si poti sa dai un test “sfida” adica te pregati singur si doar mergi la examen.

  Certificatul obtinut este valabil in general pentru 2 ani dupa care trebuie sa te recertifici. Eu personal am facut pana acum 2 recertificari.

  Concluzie

  In general daca lucrezi la o firma care are de-a face cu produse electronice este important sa te familiarizezi cu aceste standarde pentru ca te vor ajuta enrom si o sa iti usureze munca.

  Articole si documente legate de examen (in limba engleza) puteti gasi aici: http://www.ipc.org/4.0_Knowledge/4.2_Training_Cert/610instr.htm

  Admin Tehnium.org

  PS: Ai ceva de spus, ai intrebari, vrei clarificari atunci intra pe forum.

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | June 2013

  Cunoastere este putere

  share_the_knowledge

  Am creat Tehnium.org nu doar ca un simplu website unde puteti gasi informatii publicate in carti, ci am creat website-ul ca sa oferim acces la informatii care sa va ajute in ceea ce faceti, in cariera, in hobby sau pur si simplu daca doriti sa va dezvoltati campul de cunoastere.

  Incepand cu anul 2013 o sa publicam articole cu informatii legate de inginerie electronica, electrotehnica, mecanica, chimica, etc.

  Articolele o sa aibe un caracter practic cara speram sa clarifice un subiect anume si de asemenea speram sa raspunda la intrebari care poate le-ati avut si la care nu ati gasit raspunsul pe internet sau prin carti.

  Ca adminstrator al website-ului am peste 12 ani de experienta in domeniul ingineriei si nu numai. Dorim prin Tehnium.org sa fac schimb de informatii si cunostinte pe care le-am acumulat de-a lungul aniilor si sa incurajez dezbaterea si elaborarea continutul articoleleor pana la epuizare.

  O sa incercam sa combinam ordinea aparitiei a articolelor in asa fel incat sa trateze subiecte cat mai diverse ca exemplu: Citeste tot articolul »

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | February 2013

  Viewplot – Vizualizare fisiere Gerber

  Vizualizati fisiere Gerber/CAD în câteva secunde, ca instrument independent sau integrat în cadrul proceselor existente, CAD.  Viewplot va permite de a inspecta diverse formate CAD, să ia masuratori şi a manipula datele. Crearea de înaltă rezoluţie în cadrul documentaţiei PDF interfaţa grafică sau în modul de lot.

  Acesta este instrumentul cel mai complet şi ieftin la dispoziţie pe piaţa! Viewer este complet gratuit şi poate fi utilizat pentru toate formatele acceptate.

  Versiunea oferita spre descarcare este numai un vizualizator, daca doriţi să manipuleze date Gerber, transportatit şi salvarea datelor, o cheie de licenţa valabila este necesară. A se vedea pagina Viewplot Comenzi pentru mai multe informaţii.

  Vizitati website-ul pentru mai multe detalii.

      Editor: Admin | Afisat in: Anunt, Aplicatii, Gratuit | Raspunsuri (0) | August 2011