Numar total de pagini: 656

Ultimele articole publicate


  `

  Ultimele mesaje

   • Admin: Buna Cosmin, imi cer scuze pentru raspun...
   • Cosmin: Imi puteti spune va rog, vcc-urile alea ...
   • sorin macau: admin multumim f mult...
   • Admin: Cartea este acum adaugata pe Tehnium.org...
   • Admin: O sa adaugam cartea (si alte carti) in c...
   • adrian: Buna ziua, Cum pot citi aceasta carte...
   • radu: spuneti ceva si despre acumulatorii in g...
   • Admin: Ok. O sa adaug paginile in curand....
   • Admin: Buna Florin, cartile sunt afisate in pag...
   • pavel florin: as vrea sa descarc citeva carti...

  Gumstix

  Gumstix, Inc este un lider mondial în dezvoltarea de produse avansate de calculator-pe-modul. Cu sediul în San Jose, California, Statele Unite ale Americii, desene Gumstix, produce și distribuie produse open-source bazat pe Texas Instruments și aplicații Marvell procesoare, care sunt cunoscute pentru dimensiunile lor mici, gamă largă de funcții și cerințele de putere mai mici. Clienții tehnologie la nivel mondial Gumstix pârghie atât în ​​dezvoltarea lor de produse, precum și în producția de produse comerciale și industriale.

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | February 2014

  Radiofonie pentru tineret

  Radiofonie pentru tineret

  Carte publicata in Bucuresti, 1973 – Editura Militara – Autori: Colonel Ing. Eugen Catulescu, Colonel Ing. Ion Andrei

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general | Raspunsuri (0) | June 2013

  Standardele IPC

  ipc_drm_web

  Tehnium.org este CIT (Instructor) IPC din 2007
  Personal (Admin) am titlul de instructor in IPC A-610-E din 2007. Am certificat companii mari, grupe de pana la 10 participanti si specialisti separat, am arbitrat in 5 situatii dispute de calitate, in alte cuvinte acest articol nu este doar un articol aiurea si chiar stiu despre ce vorbesc.

   

  Ce sunt standardele IPC?

  Standardele IPC sun folosite in industria produse electronice in general pentru inspectia  pieselor electronice, asamblelor electronice, lipiturilor, a circuitelor imprimate si cablurilor. Bineinteles ca nu se rezuma doar la ce am spus mai intainte, dar in general standardele IPC sunt focusate pe calitate.

  Dupa cum spune numele standardelor IPC este de fapt o organizatie internationala care se ocupa cu aceste standare. Organizatia IPC este destul de mare si conform cu ultimele numere are peste 4000 membrii certificati si gradele oferite de organizatie sunt: master instructor, instructor certificat si specialist.

  In general standardele sunt prezentate intr-un volum destul de consistent si care contin o gramada de imagini care descriu situatiile de calitate. Standardele in general se pot folosii separat dar si impreuna, in functie de obiectul care este inspectat.

  De exemplu pentru un cablaj electronic cu piese se poate folosi IPC-A-610E in cazul in care se inspecteaza componentele electronice si lipiturile si in acelasi timp se poate folosi IPC-A-600H. Eventual daca la cablaj s-a lucrat sau s-a modificat atunci IPC-7711/21B se aplica.

   

  Care sunt cele mai folosite standard si la ce sunt bune?

  1. IPC-A-610E “Acceptability of Electronic Assemblies” in traducere “Acceptabilitatea Ansamblurilor Electronice”: acest standard este o colectie de reprezentari vizuale de cerinte de calitate acceptabila pentru ansamblurile electronice.

  IPC-A-610E-Romanian

   

  2. IPC/J-STD-001E “Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies” sau “Cerinte pentru Ansamblurile Electrice si Electronice Lipite”: acest standard descrie practicile si cerintele pentru fabricarea ansamblurilor electrice si electronice lipite.

  J-STD-001E

   

  3. IPC-A-600H “Acceptability of Printed Boards” sau “Acceptabilitatea placi imprimate”: este realizat pentru a ajuta producatorii de placi cu circuite imprimate si aplicatii electronice la realizarea unei productii de înalta calitate, la cresterea productivitatii si scaderea costurilor prin asigurarea ca personalul din liniile de productie placi cu circuite imprimate si asamblare aplicatii electronice va aplica în mod corect criteriile de acceptabilitate pentru circuitele neechipate cu componente electronice.

  IPC-A-600H

   

  4. IPC-7711/21B “Rework, Modification and Repair of Electronic Assemblies” sau “Refacerea, Modificarea si Reparatia Ansamblurilor Electronice”: prezinta tehnici recunoscute si aprobate de experienta industriala pentru înlocuiri de componente montate pe suprafata sau în gauri, proceduri de reparatii landuri/paduri si trasee de cupru defecte si de substrat izolator ale placilor cu circuite imprimate.

  IPC-7711B-7721B-Romanian-cuprins

   

  5. IPC/WHMA-A-620A “Requirements and Acceptance for Cable and Wire Harness Assemblies” sau “Cerinte si acceptare pentru ansambluri de cabluri si sârma”: descrie criteriile de acceptabilitate pentru interconexiuni sertizate, asigurate mecanic si lipite impreuna cu cele asociate celor de acceptabilitate pentru legaturile/asigurarea cablurilor asociate.

  IPC-WHMA-A-620A

   

  Cum poti sa obti certificarea in aceste standarde?

  Este relative simplu: gasesti un master instructor sau un instructor certificate, treci prin curs, cumperi materialele si dai examenul si gata cateva zile mai tarziu esti certificat. In general daca nu ai certificare este recomandat sa participi la prezentarea standardului prin cursul de scurta durata (cateva zile) si apoi dai examenul imediat. Daca ai deja certificare atunci esti familiar cu standardul si ai cateva obtiuni:

  – Daca standardul are o noua revizie atunci poti sa faci iar cursul de scurta durata

  – sau poti sa inveti singur si poti sa dai un test “sfida” adica te pregati singur si doar mergi la examen.

  Certificatul obtinut este valabil in general pentru 2 ani dupa care trebuie sa te recertifici. Eu personal am facut pana acum 2 recertificari.

  Concluzie

  In general daca lucrezi la o firma care are de-a face cu produse electronice este important sa te familiarizezi cu aceste standarde pentru ca te vor ajuta enrom si o sa iti usureze munca.

  Articole si documente legate de examen (in limba engleza) puteti gasi aici: http://www.ipc.org/4.0_Knowledge/4.2_Training_Cert/610instr.htm

  Admin Tehnium.org

  PS: Ai ceva de spus, ai intrebari, vrei clarificari atunci intra pe forum.

      Autor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | June 2013

  Cum sa importi fisiere DXF in CadSoft Eagle PCB

  Importa_DXF_in_EagleCAD

  Pentru cei care lucrati cu CadSoft Eagle PCB am vrut sa va spun de un programel mic ce converteste fisiere DXF in .SCR care pot fi importate in CadSoft Eagle PCB.

  Daca trebuie sa faci un cablaj electronic dar cu restrictia ca trebuie sa folosesti spatiul existent in cutie atunci ai doua variante: ori desenezi tu conturul cablajului cu marimea corecta si gauri de montare, etc or importi conturul de la inginerul mecanic.

  Sigur prima varianta este mai dificila, poti sa faci greseli si ia mult timp. Insa a doua varianta este mult mai simpla si mai rapida.

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Inginerie, Interes general, Tutoriale | Raspunsuri (0) | March 2013

  Procesul de burn-in (ardere) a PCB-urilor

  bipcb

  Experienta profesionala si personala

  Am lucrat acum 5 ani pentru un proiect la o firma medicala. Intr-o vizita la o locatie de productie a companiei am vorbit cu managerul de productie si printre altele si-a exprimat parerea ca este importriva acestui process ca reduce viata produsului. A avut dreptate? Alt proiect in care am fost implicat avea una din cerinte ca produsul sa reziste intre 7-10 ani direct in aer liber, sub soare si in mediul salin si umed… Am hotarat sa pun toate PCB-urile prin procesul de burn-in, special pentru ca am vrut sa fiu sigur ca o sa descopar la inceput PCB-urile care nu o sa reziste. Am procedat bine?

  Procesul de burn-in este in general costisitor, cere timp si trebuie pregatit in asa fel incat sa fie efficient 100%. Rezultatele obtinute nu sunt doar cablaje/dispozitive defecte ci informatii despre design-ul tau care te ajuta sa il imbunatatesti.

  Deci ce este procesul de burn-in si la ce este bun?
  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Inginerie, Interes general | Raspunsuri (0) | March 2013

  Cunoastere este putere

  share_the_knowledge

  Am creat Tehnium.org nu doar ca un simplu website unde puteti gasi informatii publicate in carti, ci am creat website-ul ca sa oferim acces la informatii care sa va ajute in ceea ce faceti, in cariera, in hobby sau pur si simplu daca doriti sa va dezvoltati campul de cunoastere.

  Incepand cu anul 2013 o sa publicam articole cu informatii legate de inginerie electronica, electrotehnica, mecanica, chimica, etc.

  Articolele o sa aibe un caracter practic cara speram sa clarifice un subiect anume si de asemenea speram sa raspunda la intrebari care poate le-ati avut si la care nu ati gasit raspunsul pe internet sau prin carti.

  Ca adminstrator al website-ului am peste 12 ani de experienta in domeniul ingineriei si nu numai. Dorim prin Tehnium.org sa fac schimb de informatii si cunostinte pe care le-am acumulat de-a lungul aniilor si sa incurajez dezbaterea si elaborarea continutul articoleleor pana la epuizare.

  O sa incercam sa combinam ordinea aparitiei a articolelor in asa fel incat sa trateze subiecte cat mai diverse ca exemplu: Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Anunt, Interes general | Raspunsuri (0) | February 2013

  Revista RET Supliment audio


  Revista_RET_Supliment_audio_cover

  Revista publicata in anul 1990, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 20


  ret20_cover

  Revista publicata in anul 1996, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 19


  ret19_cover

  Revista publicata in anul 1995, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 18


  ret18_cover

  Revista publicata in anul 1995, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 17


  ret17_cover

  Revista publicata in anul 1995, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 16


  ret16_cover

  Revista publicata in anul 1991, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 15


  ret15_cover

  Revista publicata in anul 1991, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 14


  ret14_cover

  Revista publicata in anul 1991, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (1) | January 2013

  Revista RET Supliment 3


  Revista_RET_Supliment_3_cover

  Revista publicata in Noiembrie 1991, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (0) | January 2013

  Revista RET Nr. 12


  ret12_cover

  Revista publicata in 25 Octombrie 1990, Timisoara – RET

  Citeste tot articolul »

      Autor: Admin | Afisat in: Interes general, RET, Reviste | Raspunsuri (2) | January 2013

  « Articole mai vechi